ГоловнаНовиниЗакарпаття займає третє місце в Україні за кількістю публікацій про знищення вовків

Закарпаття займає третє місце в Україні за кількістю публікацій про знищення вовків

Київський еколого-культурний центр встановив, що Закарпатська область займає друге місце серед регіонів України за кількістю публікацій про знищення вовків. Про це сьогодні на прес-конференції в Сімферополі повідомив координатор програм Київського еколого-культурного центру Іван Парнікоза.
Закарпаття займає третє місце в Україні за кількістю публікацій про знищення вовків

За результатами дослідження центру, серед регіонів лідирує Донецька область, де за минулий рік вдалося нарахувати 120 статей. Кримські ЗМІ за рік опублковалі близько 100 матеріалів на дану тематику. Третє місце займає Закарпатська область – 40 матеріалів. Всього за рік фахівці центру нарахували 380 публікацій в українських ЗМІ.

За словами еколога, у переважній більшості випадків авторами статей, які пропагують винищення хижака, є мисливці та лісники, які використовують відстріл вовків для прикриття браконьєрської діяльності. При написанні статей експертні оцінки екологів, зоологів, захисників природи часто не залучаються. Самі факти нападу вовків вкрай складно підтвердити, нерідко за вовків приймають здичавілих собак. При цьому тільки в одному випадку зі 100 загибель худоби пов'язана з вовками.

Зоолог Альфред Дулицький підкреслив, що вовки позитивно впливають на лісове господарство. Вони забезпечують природну селекцію, знищуючи слабких тварин, перешкоджають безконтрольному поширенню копитних, які можуть створювати загрозу для лісів. При цьому в українському законодавстві вовк вважається шкідливою твариною, знищення якої дозволено в будь-який час року і в будь-якій кількості.

На думку екологів, необхідно виключити вовка зі списку шкідливих тварин і заборонити безконтрольний відстріл, провести системні дослідження популяції вовка в Україні, розробити систему компенсацій для фермерів, чия худобу постраждала від нападів диких тварин.

За матеріалами сайту "kianews.com.ua"

09.01.2013 16:11:56

Коментарі

Для того, щоб додавати коментарі, потрібно Авторизуватись.


×
Авторизація