ГоловнаНовиниУ Києві не підтвердили наявність вірусу африканської чуми свиней у диких кабанів з Закарпаття

У Києві не підтвердили наявність вірусу африканської чуми свиней у диких кабанів з Закарпаття

Дикі кабани нещодавно наробили галасу на Закарпатті через виявлення в кількох з них африканської чуми. Проте, як виявилося, панікувати не варто. Найвища київська інстанція не підтвердила наявність вірусу небезпечного захворювання.
У Києві не підтвердили наявність вірусу африканської чуми свиней у диких кабанів з Закарпаття

На сполох вдарили мисливці. Відстрелених ними трьох кабанів, які планувалися для різдвяної ковбаси, на самий Святвечір довелося спалити. Ще й рештки закопали під наглядом ветлікарів.

До таких радикальних дій спонукав попередній діагноз, встановлений у Львівській регіональній державній лабораторії ветмедицини – у двох кабанів виявлено вірус африканської чуми свиней.

– Ми готувалися до найгіршого, – розповідає в.о. начальника Держпродспоживслужби у Виноградівському районі Степан Барзул. – Тому на сьогоднішній ранок був намічений масовий збір мисливців, рятувальників, інших фахівців для відстрілу кабанів в урочищах «Дубки» та «Онік», що неподалік міста.

Однак тривогу, на щастя, чиновники відмінили. Десятого січня після обіду на адресу місцевої Держпроспоживслужби надійшли результати поглибленого аналізу біоматеріалів відстрелених кабанів, зроблених у Державному науково-дослідному інституті з лабораторної та ветекспертизи. Найвища київська інстанція не підтвердила наявність вірусу Африканської чуми у спалених диких свиней.

Тож панікувати не варто, заспокоює Степан Барзул. Попри це ветеринари не рослабляються – у двадцятикілометровій зоні вони розпочинають подвірний обхід усіх дворогосподарств, де є домашні свині. І нагадують господарям про обов’язкове інформування ветлікарів про захворювання чи загибель тварин.

Тим часом мисливці району продовжують ліцензійний відстріл кабанів, яких тут нараховується близько півтори сотні. Зі слів керівника місцевої організації УТМР Едуарда Чонки, із серпня по сьогоднішній день вже відстрелено 26 диких свиней.

Сезон полювання на дикунів триватиме до кінця січня.

ДО ТЕМИ:

Через африканську чуму свиней на Виноградівщині введено карантин

У "свійських" диких кабанів на околиці Виноградова виявили африканську чуму свиней

11.01.2017 5:09:01

Коментарі

Для того, щоб додавати коментарі, потрібно Авторизуватись.


×
Авторизація