ГоловнаНовиниУ Буштині вирощують царську рибу

У Буштині вирощують царську рибу

Пан Василь – голова сім'ї, – охоче поділився особливостями ведення такого виду підприємницької діяльності.
У Буштині вирощують царську рибу

У селищі Буштино сім’я Данч майже шість років займається вирощуванням надзвичайно цінної породи риб – осетра, яку ще називають «царською рибою». Невеличке рибне господарство є гордістю не лише родини, а й селища, адже аналогів його не має в цілому Закарпатті.

Любов до риболовлі у приватного підприємця з’явилася, коли ще Василь Васильович працював у Сибірі. Тоді й ловив осетра у природніх водоймах. А коли через деякий час у знайомого в Чехії побачив озерце, то дуже здивувався, що ця надзвичайно вибаглива риба може жити і в штучних умовах. Відтоді загорівся бажанням зробити щось подібне в себе вдома.

Спочатку запустив декілька рибин до альпінарію і спостерігав, як вона росте та розмножується. Надалі зважився на сміливий експеримент: встановив вдома 4 басейни з відповідними фільтрами та системою підігріву температури. Такі ж конструкції приладнав і в природному водоймищі - на Млиновиці, що протікає недалеко від будинку. До речі, при монтажі необхідної технології керувався господар тільки власною інженерною кмітливістю.

- За рибою доглядаємо, як за малою дитиною, - розповідає Василь Васильович. - Їй потрібно забезпечити стабільні рівень кисню у воді та температуру, яка дуже сильно впливає на зріст. Наприклад, якщо вода 8 градусів, то риба взагалі перестає їсти. Вона відчуває навіть циклічність доби. Відтак найоптимальнішою життєвою температурою вдень є 19 градусів, вночі - 18 градусів. За таких сприятливих умов за 1 рік осетра набирає до одного кілограма ваги.

Багато клопоту виникає з розмноженням. У природньому середовищі риба у пошуках підходящого місця відпливає на далекі відстані. А в домашніх умовах доводиться робити штучне «доїння» ікри. Розрізнити самку від самця непросто, а от за технологію голландського вченого визначення статі однієї особини коштує 15 євро.Харчується «царська риба» відбірним кормом, тонна якого коштує 22 тисячі гривень. Важливим є безперебійне постачання електроенергії, адже без кисню осетра не проживе і пів години. Як зізнався підприємець, були у нього випадки, коли через відключення світла вони втратили чимало мальків. Це послужило уроком для встановлення сигналізації, яка відтепер сповіщає про неполадки з електрикою.

Однак, незважаючи на всі труднощі, сімейний бізнес Данчів набирає обертів. На сьогодні у їх водному господарстві вже достатньо риби для постачання в магазини, ресторани чи інші торгові точки. З метою забезпечення належних умов для вирощування осетрини господар навіть розчистив ставок у парковій зоні. Після цього у ньому знову з’явились карасі, щуки, а місцеві рибалки виловлювали навіть форель. У планах господарів завезти на водоймище білих лебедів, які стануть його окрасою. Та основне у його підприємницькій діяльності, щоб кожен бажаючий має можливість придбати рідкісну рибу, яка цінується в усьому світі своїми поживними властивостями.

Любов Немеш
Тячівська РДА, tyachiv.com.ua

31.10.2013 10:41:14

Коментарі

Для того, щоб додавати коментарі, потрібно Авторизуватись.


×
Авторизація