ГоловнаНовиниПам’ятки природи на Закарпатті матимуть відповідні документи

Пам’ятки природи на Закарпатті матимуть відповідні документи

Про це повідомив начальник держуправління охорони навколишнього природного середовища в Закарпатській області Андрій Погорєлов
Пам’ятки природи на Закарпатті матимуть відповідні документи

Одним із найдієвіших методів охорони унікальних природних комплексів та об’єктів, які мають особливу природоохоронну, наукову, екологічну, естетичну, лікувально-оздоровчу, рекреаційну та іншу цінність є встановлення на цих територіях заповідного режиму. Аналогічно, охорона цінних екосистем є одним із основних завдань екологічного законодавства. Відповідно територія, що має охоронний статус повинна мати й чітку документацію, що гарантує їй захист від небажаного втручання. Адже за останні роки у пресі можна зустріти чимало випадків незаконного наступу на природні ділянки, що завдяки своїм неповторним характеристикам стали привабливим для бізнесу. Насамперед природно-заповідний об’єкт повинен мати відповідні положення.

За словами начальника держуправління охорони навколишнього природного середовища в Закарпатській області Андрія Погорєлова, наразі розробляються проекти положень та охоронних зобов’язань як новостворених об’єктів так і тих, що були взяті під охорону та оголошені об’єктами природно – заповідного фонду місцевого значення ще у 60-х роках минулого століття. Мова йде про гідрологічні пам’ятки природи місцевого значення на території Великоберезнянського („Джерело № 8” на території Розтоцько–Пастільської сільської ради), Воловецького („Джерело № 1” і „Джерело № 2” на території Біласовицької сільської ради) районів та міста Ужгорода (свердловина №221). Про їх створення йдеться у рішенні Закарпатської обласної ради народних депутатів „Про організацію фауно-флористичних заказників та взяття під охорону пам’яток природи на території Закарпатської області”. Зазначимо, що дане рішення було розроблено з метою наведення державного порядку у використанні мінеральних водних ресурсів та забезпечення подальшого розвитку курортів, санаторіїв, пансіонів. Отже, наразі відповідними наказами держуправління ОНПС в Закарпатській області затверджені проекти положень про них.

Так з початку року розроблено та надіслано на розгляд 40 проектів положень землекористувачам, землевласникам та ведеться відповідна робота щодо їх погодження. В основному це сільські ради та лісові господарства. Начальник держуправління зазначає, що у положеннях відповідно до статті 5 Закону України „Про природно – заповідний фонд України” чітко визначається завдання, науковий профіль, характер функціонування і режим територій та об’єктів природно – заповідного фонду місцевого значення.

Після затвердження положення оформляють охоронне зобов’язання щодо забезпечення режиму їх охорони та збереження. Охоронне зобов’язання укладається між власниками або користувачами земельних ділянок, водних та інших природних об’єктів, оголошених територіями або об’єктами ПЗФ, які створені без вилучення у них земель, з однієї сторони, та Державним управлінням охорони навколишнього природного середовища в Закарпатській області, з другої сторони.

Землевласники, землекористувачі зобов’язані здійснювати перереєстрацією охоронного зобов’язання у разі зміни форм власності на землю, надання земель в оренду, внесення змін в матеріали лісовпорядкування та ін. Андрій Погорєлов каже, що на черзі затвердження положень про гідрологічні та ботанічні пам’ятки природи місцевого значення, що знаходиться у Рахівському районі.

«Серед них ботанічний заказник „Станислав” (5,3 га) створений для охорони місця зростання пізньоцвіту осіннього (Colchicum autumnale L.) занесеного до Червоної книги України (2009). Лісовий заказник „Радянські Карпати” площею близько 650 га, створений з метою збереження генетичного фонду ДП «Ясінянське лісомисливське господарство» для отримання стабільної лісонасіневої бази на основі селекційного відбору лісових насаджень. Ще одна ботанічна пам’ятка природи „Кедр європейський” (3 га) створено з метою охорони та збереження насаджень сосни кедрової, занесеної до Червоної книги України (2009) на території держлісфонду державного підприємства „Ясінянське лісомисливське господарство”. Цікавою та цінною є геологічна пам’ятка природи місцевого значення «Свидовецькі скелі» на території КБЗ, створена з метою збереження живописних скель у породах яких виявляються відбитки доісторичної флори і фауни», – констатує головний еколог області.

За матеріалами сайту pogorelov.org.ua

15.03.2013 11:45:15

Коментарі

Для того, щоб додавати коментарі, потрібно Авторизуватись.


×
Авторизація