ГоловнаНовиниНа Закарпатті тепер шершні стали особливо активними

На Закарпатті тепер шершні стали особливо активними

Останнім часом дедалі більше люди жаліються на частий напад цих великих комах. Чому вони такі активні саме у цю пору?
На Закарпатті тепер шершні стали особливо активними

Шершні – це найбільші оси на Землі. Вони відносяться до ряду перетинчастокрилих. За словами ентомологів, всього їх нараховується більше 20 видів. Значна частина їх проживають у тропічних районах Азії. На Закарпатті є тільки один вид цих комах – це шершень звичайний. Довжина його тіла може сягати 4сантиметрів. У них яскраво виражений статевий деморфізм: самки майже удвічі більші від самців.

Живуть шершні переважно у лісах, віддаючи перевагу сухим та добре освітленим галявинам. Гнізда облаштовують у дуплах, норах та густих чагарниках. Дуже часто гніздяться у дерев’яних крівлях осель, на горищах. До речі, шершні ніколи не повертаються до своїх попередніх гнізд, а постійно будують нові.

Через його розміри шершня майже всі бояться. Люди знищують гнізда цих комах, від чого ті й гинуть. Це призвело до того, що багато європейських країн взяли шершня під охорону, а за його знищення ввели чималий штраф (це у Німеччині, Австрії та ін.).

На відміну від своїх менших побратимів (оси та бджоли) шершні досить миролюбиві. Нападають тільки в цілях самооборони, захищаючи свої гнізда та життя.

Щодо бджоли та оси, то вони активні все літо, а шершні тільки у серпні та на початку вересня. Саме у цей період їх популяція зростає і сягає максимуму. Тому зараз їх так багато, і здається, що вони дуже активні.

Якщо бджола кусає раз, після чого помирає, то шершень може ужалити і декілька разів. Отрута шершнів звичайних менш токсична, ніж бджолина, – розповідають фахівці. Якшо ж він ужалить декілька разів поспіль, то на місці може виникнути серйозне запалення. При великій кількості укусів людина може померти.

Головне, не робіть того, що може викликати підозру у комах на небезпеку. Тобто, не наближайтеся до їх гнізд, не розпалюйте багаття поблизу них, не робіть різких рухів біля шершнів.

Ольга Білей, Зелене Закарпаття

21.08.2013 14:15:29

Коментарі

Для того, щоб додавати коментарі, потрібно Авторизуватись.


×
Авторизація