ГоловнаНовини«Червона книга українських Карпат» визнана кращим науковим виданням року

«Червона книга українських Карпат» визнана кращим науковим виданням року

Цьогоріч у традиційному рейтингу кращих книжок закарпатських авторів «Книга на Миколая 2012» перше місце у номінації «Краще наукове видання» посіла «Червона книга українських Карпат».
«Червона книга українських Карпат» визнана кращим науковим виданням року

Видання вийшло накладом лише в 750 екземплярів.“Червона книга українських Карпат” − унікальна, оскільки в Україні на регіональному рівні таких книг іще не випускали. Тому, якщо спостерігатиметься попит, то гарне ілюстроване видання додрукують і реалізовуватимуть в книгарнях за ціною 250 гривень. Крім зображень і назв тварин (українською і латинською мовами), у книзі подаються відомості про охоронний статус, екологічні особливості, сучасний стан, рекомендовані заходи охорони, джерела інформації. Відомості про хребетних і безхребетних знаходяться в окремих розділах.

Людвіг Потіш, упорядник книги, завідувач кафедри лісівництва УжНУ, розповів про специфіку роботи над виданням і про деякі складнощі: “Ми зібрали робочу групу із фахівців карпатського регіону, кожен виконував свою частину роботи. Однак власними силами мусили “перекривати” Івано-Франківську область, оскільки там не знайшлося людини, яка могла б виконати цю роботу. У результаті все ж видання видруковане. Воно буде корисним і вчителям, і науковцям, і екологам, і всім тим, кого цікавить тваринний світ Карпат. Пересічному читачу мало про що скаже сухий список зникаючих тварин. А от зображення, карти та детальна інформація – то вже інша справа”.

Науковець також прокоментував мету і перспективи цієї книги: «Цим виданням хотілося акцентувати увагу громадськості на своєрідності природи Карпатського регіону. Зараз книга немає юридичної сили, так як це, наприклад, Червона Книга України. «Червона книга українських Карпат» має виключно рекомендаційний характер, аби підкреслити унікальність рослинного і тваринного світу нашого регіону. Хотілося б в майбутньому, аби книга отримала правовий статус»

Вероніка Брудка, Зелене Закарпаття

25.12.2012 12:09:08

Коментарі

Для того, щоб додавати коментарі, потрібно Авторизуватись.


×
Авторизація