ГоловнаНовини11 січня святкують всесвітній День заповідників

11 січня святкують всесвітній День заповідників

Вперше День заповідників людство почало відзначати у 1997 році за ініціативою Центру охорони дикої природи та Всесвітньої організації дикої природи.
11 січня святкують всесвітній День заповідників

Перший заповідник на території сучасної України був створений у 1886 році українським природознавцем Володимиром Дідушицьким. Це, до речі, був і перший заповідник у Європі, який являв собою природний резерват площею 22,4 га поблизу с. Пеняки (нині Бродівський р-н Львівської обл.) та отримав назву «Пам’ятка Пеняцька». Спеціально уповноваженим органом державного управління в галузі організації, охорони та використання природно-заповідного фонду є Міністерство охорони навколишнього природного середовища України. При ньому в 2001 р. створено урядовий орган – Державну службу заповідної справи. На сьогодні вже розроблено програму розвитку заповідної справи до 2020 року, якою передбачається збільшення площі природно-заповідного фонду вдвічі.

В Українських Карпатах, які займають значну частину області, збережені найбільші в Європі ділянки пралісів. До найбільших та найцікавіших об'єктів природно-заповідного фонду України належить Карпатський біосферний заповідник, створений постановою уряду України в 1968 році. Екосистеми заповідника віднесені до найцінніших на нашій планеті і з 1993 року входять до міжнародної мережі біосферних резерватів ЮНЕСКО.

Ужанський національний природний парк створений Указом Президента України від 27 вересня 1999 року. Парк розташований у північно-західній частині області і є невід'ємною складовою частиною єдиного у світі тристороннього польсько-словацько-українського Міжнародного Заповідника «Східні Карпати», що підтверджено сертифікатом МАБ ЮНЕСКО. На території парку росте понад 200 видів цінних лікарських рослин, 40 з яких включено до Червоної Книги України.

Національний природний парк «Синевир» створено 1989 року у верхів'ях річки Тереблі. Тут на площі 40,4 тис. га збереглися праліси і високогірні луки, де охороняються близько 100 видів рідкісних та зникаючих рослин. У парку охороняються благородний олень, бурий ведмідь, рись, глухар, форель, плямиста саламандра.

Вероніка Брудка, Зелене Закарпаття

11.01.2013 13:15:15

Коментарі

Для того, щоб додавати коментарі, потрібно Авторизуватись.


×
Авторизація