ГоловнаБлоги Валерія Турок Що на термометрі людської байдужості?

Що на термометрі людської байдужості?

Хтось колись сказав: «Тварини існують в цьому світі, аби відігрівати крижані людські серця». Егоїстично було б повністю погодитися, та велика частка правди в цьому є. Нині мені дедалі більше здається, що люди, як істоти «розумні», навчилися не піддаватися названому впливу братів наших менших.
Що на термометрі людської байдужості?

Нещодавно були з друзями в кав’ярні на одному з верхніх поверхів споруди в центрі міста. Мабуть, і з вами буває, що, сидячи десь біля вікна, не можете втриматися, аби не поспостерігати за зовнішнім світом. І тоді ви вже десь там, далеко, гуляєте набережною, милуєтеся панорамою міста, досліджуєте причини зміни води в річці та забуваєте про те, що поруч ваші друзі намагаються розв’язати неминучу проблему настання осені.

До чого веду. Подруга, що сиділа навпроти мене, теж піддалася спокусі й пішла «гуляти» досяжною зору частиною міста. Й натрапила на собаку: «Дивіться, як собачка смішно грається!» Ми припинили розмову, бо хто ж не любить спостерігати за кумедними тваринами? На землі лежав пес і якось дивно смикав лапами. За кілька секунд нікому не було весело, коли зрозуміли, що ці дивні рухи – передсмертні конвульсії. Видовище жахливе. Та стало ще гірше, коли інший собака впав за декілька метрів від першого і теж попрощався з життям…

Напевно, хтось уже спостерігав за таким. Можливо, ви бачили, як отрута вражає організм тварини і та б’ється в судомах. А, може, саме хтось із вас і допоміг «урегулювати» чисельність безпритульних чотирилапих.

Звісно, дехто може сказати: «У нас тут люди жебракують, голодні діти бігають вулицями, а ви собаками переймаєтеся». Стосовно милосердя. Ділити його на милосердя до людей і всіх інших – означає зовсім його не мати. Воно або є, або його нема. Тому хто так каже – і голодних дітей не жаліє. Задумавшись, усвідомлюєш, що економічні негаразди в країні не можуть бути виправданням для панування черствості й брутальної жорстокості у ставленні до тварин. Адже самі ж люди винні, що взаконили «породу» безпритульних. На превеликий жаль…

Якщо ж звертатися до людського «раціо», то труїти собак заборонено законодавством України, де визначено, що регулювати їх чисельність слід методами біостерилізації. Умертвити тварину можна лише при потребі запобігти стражданню або при наявності невиліковного захворювання (наприклад, сказу), що має бути підтверджено ветеринаром. У такому разі використовується евтаназія – гуманні методи умертвіння, що позбавляють передсмертних мук. За недотримання закону передбачена адміністративна і кримінальна відповідальність.

Неприємний осад від побаченого залишиться надовго. Інколи стає цікаво, чи змогла б людина, яка таке вчинила, спокійно й беземоційно дивитися в очі тому собаці, погляд якого зневірено казав би: «А колись ми були друзями».

Схаменутися б нашому суспільству… Згадати бодай Толстого, який писав: держава, що погано ставиться до тварин, завжди буде злиденною і злочинною.

19.12.2012 22:05:31

Коментарі

Для того, щоб додавати коментарі, потрібно Авторизуватись.


×
Авторизація