ГоловнаБлоги Mychail Бордові рослини Ужгорода

Бордові рослини Ужгорода

Короткий фоторепортаж про рослини Ужгорода, яким притаманне бордове забарвлення.
Бордові рослини Ужгорода


Звичайним явищем осені є пожовтілі та почервонілі листя дерев і трави. Це наслідок старіння листя і перетворення хлоропластів на хромопласти.

Дівочий, або п’ятипелюстковий виноград (Parthenocissus quinquefolia) (вул. Докучаєва)

Але крім того, починаючи з весни, протягом всього літа і, звичайно, тепер, ми спостерігаємо рослини, на яких листя і стебла природно є бордового або темно-бордового кольору. Навіть багатство квітів, нерідко теж бордових, не може відволікти увага від дивних, аж ніяк не зелених трав, кущів і, звичайно ж, дерев.
Таких рослин з бордовим листям існує досить багато. Хотілося б розглянути кілька з них, які я часто зустрічаю в м. Ужгород. Подам огляд цих рослин у вигляді невеликого фоторепортажу.

У першу чергу, хотілося б згадати дерева. Найчастіше можемо помітити серед дендрофлори екзотичні бордові дерева сливи, що, наприклад, ростуть на вулицях Собранецькій (поруч із обласною санепідеміологічною станцією) та Ракоці. Плоди цих дерев (сливи) також бордового кольору.


Сливові дерева

В Ужгороді зустрічаються і кущі бордового кольору, наприклад, деякі сорти барбарису.


Барбарис  (Berberis) (вул. Докучаєва)

Гілка барбарису (ботанічний сад УжНУ)


Трав’янисті рослини також не відстають від «бордової моди». Наприклад, таким може бути амарант, або шириця. Амарант походить із Південної Америки.

Ужгородом можемо часто зустріти ширицю зеленого кольору. Амарант бордового кольору вирощують як декоративну присадибну рослину.


Амарант (Amaránthus)


Менш примітною, ніж ці рослини, є Perilla frutescens var. purpurascens. Якщо його листя потерти в руках, вони видають приємний запах.


Базилік (Ocimum)


Також інколи можна зустріти кислицю з бурим стеблом та листками.

Кислиця (Oxalis) (фото з сайту http://roslyna.com.ua/kisli001.jpg)

Цікаво, що її кімнатна родичка також бордового кольору.

Кислиця трикутна (Oxalis triangularis)

Але кімнатні декоративні рослини, то вже окрема тема, бо таких є дуже багато.

Як бачимо, в амаранту, базиліка листки хоч бурі, але в них можна побачити частково зелений колір, а нижні листочки взагалі зеленуваті. Це тому, що бурі рослини не є безхлорофільними, а також містять цей пігмент і, звичайно, фотосинтезують. Хоча в природі бувають і безхлорофільні рослини, наприклад, петрів хрест.


Петрів хрест лускатий (Lathrea squamaria)
(Фото Парнікози І.Ю. з сайту http://www.myslenedrevo.com.ua/uk/Sci/Kyiv/LysaGora/Gallery/Flora/Lathreasquamaria.html)

Це рослина з лускоподібними листками і фіолетовими квітками, паразитує на ліщині. Паразитичний спосіб життя якраз і дозволяє їй обходитись без хлорофілу. В Ужгороді цю рослину Ви не зустрінете, але в інших місцях Закрпаття цілком імовірно. Я вперше в природі побачив її в Перечинському районі.

Ми зробили короткий огляд рослин Ужгорода, яким притаманний бордовий колір листя, чи то стебла. Насправді їх є більше в нашому місті, тому рекомендую, прогулюючись вуличками Ужгорода, уважно придивлятись до дерев, кущів і трав та знаходити нові види рослин з таким забарвленням, щоб ними помилуватись.

02.10.2013 1:58:17

Коментарі

Для того, щоб додавати коментарі, потрібно Авторизуватись.


×
Авторизація