ГоловнаНовиниВ ужгородських водоймах мешкають 3- ох метрові соми

В ужгородських водоймах мешкають 3- ох метрові соми

Серед рибалок та жителів «Озерного краю», відомого більшості як «Компотний район», часто ходять, здавалося б, чутки про гігантського 2, 5- 3- ох метрового сома, який випливає з цих озер у передвечірній період. Однак, зоолог Федір Куртяк каже, що це зовсім таки не міфи, і звичайного сома таки незвичних для ока розмірів справді можна знайти у цих краях.
В ужгородських водоймах мешкають 3- ох метрові соми

Так, це сом звичайний, або європейський (Silurus glanis) – єдиний представник родини сомових у водоймах України. Тіло його видовжене, голова велика, на якій особливо помітна велика паща, оточена трьома парами вусиків. Спинний плавець малий, анальний – довгий, майже зливається з хвос¬товим. Голова й тіло вкриті м’якою шкірою, яка виділяє багато слизу. Колір тіла дуже мінливий. Найчастіше спина чорна або коричнева із синюватим чи зеленуватим відтінком, на боках такого самого кольору плями, біле черево. От зовні його легко сплутати із закордонним родичем, завезеним в Україну ще в 50- их роках, – канадським сомом. Однак, інтродуцент значно менший від нашого за розмірами. Найкрупніші з них сягають 30- ти сантиметрів, – стверджує зоолог. А от звичайний сом справді сягає великих розмірів.

«Так, сом звичайний може досягати великих розмірів – 2- 3- ох метрів. А особливо у водоймах ужгородського «Озерного краю». Це старі прісноводні водойми, у яких соми живуть давно і до яких добре пристосовані, що і дозволяє їм набирати максимум росту і ваги». До речі, уже у 10- ти річному віці сом звичайний сягає 2-ох метрів. Приблизно за такого зросту має вагу 60- 70- ти кілограм!

Та радіти любителям ловлі великих риб немає чого. Зловити такого гіганта практично немає шансів.

Сом звичайний полює на здобич переважно в сутінках, тоді він виявляє найбільшу активність. Ось чому і бачать його мешканці «Озерного краю» лише наприкінці дня. Здобич очікує на дні, де лежить нерухомо. У сома великий м’язовий шлунок – за добу він може спіймати і поживитися кількома качками. Тому після вдалого полювання він може не їсти від однієї до трьох діб.

Однак, любителям поплавати у озерах слід бути обережними з цими вусатими. Федір Куртяк розповідає, що у Німеччині був період, коли звичайні соми у великих кількостях плавали у центральних водоймах міст. І були неодноразовими випадки, коли від них страждали люди – соми хапали за кінцівки. «Вони дуже захищають свою кладку. Тому слід особливо обережним бути біля рослинності у водоймі – там, де знаходяться їхні гнізда. Крім того, у шлюбний період соми можуть переплутувати плавця із самкою і зачіпати з метою залицянь, але це вже рідше».

Зелене Закарпаття

29.07.2014 12:58:10

Коментарі

Для того, щоб додавати коментарі, потрібно Авторизуватись.


×
Авторизація