ГоловнаНовиниПорошенка та Гройсмана просять заборонити фестиваль гентешів у Гечі на Закарпатті

Порошенка та Гройсмана просять заборонити фестиваль гентешів у Гечі на Закарпатті

Відповідне звернення оприлюднили активісти руху "Здорова нація", створивши задля цього навіть окрему групу в соціальних мережах.
Порошенка та Гройсмана просять заборонити фестиваль гентешів у Гечі на Закарпатті

Порошенка та Гройсмана просять заборонити фестиваль гентешів у Гечі на Закарпатті
У зверненні, адресованому президенту, прем'єру, спікеру ВР, голові Закарпатської ОДА та низці нардепів, активісти просять заборонити проведення так званого «Міжнародного конкурсу різників» (угорською – «Mezogecsei Nemzetközi Böllérverseny», або ж Disznótor, буквально – «Свинячі поминки»), що проводиться наприкінці січня у с. Геча Берегівського району Закарпатської області України.

Як зазначено у звереннні, його адресанти,"глибоко обурені, що подібний «Фестиваль поминок» взагалі є можливим у сучасному європейському суспільстві, й абсолютно впевнені, що подібним атавізмам немає місця у XXI сторіччі".

Організаторів традиційного для Закарпаття фестивалю, що має на меті вшанування давньої та важкої професії різника, автори звернення називають "ділками" і висловлюють застереження, що "найстрашнішим аспектом цього дійства є те, що воно може завдати непоправної шкоди психіці дітей та підлітків – останні у публічному місці можуть побачити таке, що звичайно спостерігають лиш професійні різники – у приміщеннях бійні. За статистикою відомо, що у значного відсотка забійників нерви врешті не витримують: в кращому випадку йдуть самі, в гіршому – потрапляють в лікарню із психічним захворюванням; у середовищі тих, хто залишається, надзвичайно поширений алкоголізм. Звісно, для того, щоб зламати дорослу людину, ще потрібний якийсь час, але у юному віці достатньо й одного випадку – отриманої травми вистачить на все життя".

У своєму зверненні активісти вимагають призначити розслідування дотримання Законодавства України та визнаних міжнародних правових норм, основ суспільної моралі та порядку на минулих «Міжнародних конкурсах різників» у с. Геча та інших подібних заходах із залученням експертів – фахівців у галузі права, етики, психології, екології, медицини; на час розслідування накласти заборону на проведення таких заходів (зокрема, найближчого «Фестивалю поминок» у с. Геча, що анонсується 30 січня 2017 року); на законодавчому рівні заборонити проведення та рекламу публічних вбивств тварин на розважальних, спортивних та гастрономічних заходах, а також змагань та конкурсів (у тому числі й непублічних), що передбачають вбивство тварин.

З повним текстом звернення, підписаного як від "активістів захисту тварин та небайдужих громадян", можна ознайомитися у тематичній групі "Зупинити вбивства свиней на Закарпатті" в соцмережі Фейсбук.

Як повідомляло Закарпаття онлайн, фестиваль гентешів, призначений спочатку на 31 січня, а відтак опинившись під загрозою зриву, таки відбудеться 11лютого. Торік зоозахисники та вегани так само протестували проти проведення фесту й навіть завітали на захід із тематичними плакатами. А незадовго до цього активісти ще й передали в посольство Угорщини петицію з понад 2,6 тис підписами проти фестивалю гентешів на Закарпатті.

01.02.2017 2:12:30

Коментарі

Для того, щоб додавати коментарі, потрібно Авторизуватись.


×
Авторизація